Uključite orašaste plodove i sjemenke u svoju prehranu

Uključite orašaste plodove i sjemenke u svoju prehranu

Nekada se smatralo da su orašasti plodovi i sjemenke visokokalorične poslastice prepune masnoća koje treba izbjegavati no to nije tako. Masnoće su prije svega važne za život. Daju energiju, sudjeluju u izgradnji stanica i tkiva, ponajprije živčanog sustava. Vitamini A, D, E i K u organizmu se mogu stvoriti i iskoristiti samo uz pomoć masti. Uz osnovnu podjelu na biljne i životinjske, masnoće se dijele prema sastavu na zasićene te nezasićene masne kiseline, od kojih su najpoznatije omega-3.

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su nezasićenim masnim kiselinama (uključujući biljne omega-3 masne kiseline) zdravim za srce, a imaju nizak udio zasićenih masti. Također sadrže obilje proteina i dijetalnih vlakana, sadrže mnoge vitamine (Vitamin E, vitamin K, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, pantotenska kiselina) i minerale (kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, natrij, cink, bakar, mangan, selen) i skup biljnih kemikalija s potencijalnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Orašasti plodovi i sjemenke često se smatraju zasebnim kategorijama, ali zapravo su sve sjemenke cvjetnica. Ono što nazivamo sjemenkama (kao što su sjemenke suncokreta, lana, chia i bundeve) dolazi od cvijeća i usjeva dok su orašasti plodovi sjemenke drveća. Uobičajene vrste orašastih plodova uključuju bademe, indijske oraščiće, makadamiju, pistacije i orahe. Kikiriki tehnički nisu orašasti plodovi – oni su mahunarke poput graha, leće i graška – ali su nutritivno slični orašastim plodovima i obično se tretiraju kao orašasti plodovi.

Slijedi nekoliko zanimljivih recepata koji uključuju orašaste plodove i sjemenke.

Integralna tjestenina u umaku od indijskih oraščića

Integralna tjestenina u umaku od indijskih oraščića

Umak

  • Indijski oraščići (koji su bili pola sata namočeni u vodi)
  • Prehrambeni kvasac
  • Kurkuma
  • Sol i papar
  • Origano
  • Par češnja češnjaka

Sve zajedno zblendati u mikseru. U tavi na malo maslinovog ulja, prepržite sitno sjeckani luk i dodajte umak. U umak možete još dodati i graška iz konzerve. Odvojeno skuhajte integralnu tjesteninu koju zatim ubacite u umak.

Domaći krekeri od sjemenki

Sastojci:

  • Šalica bučinih sjemenki
  • Šalica suncokretovih sjemenki
  • Šalica sezamovih sjemenki
  • Šalica lanenih sjemenki
  • Šalica heljdinih pahuljica

Pomiješajte sve sastojke u većoj zdjeli i polijte vodom iz kuhala da voda prekrije sjemenke. Dodajte soli. Možete dodati i papra, origana i/ili bosiljka ili drugog začinskog bilja. Ostavite smjesu da malo odstoji. Sjemenke lana i heljdine pahuljice će nabubriti te će lanene sjemenke pustiti sluz.

Na papir za pečenje utisnite smjesu žlicom te stavite peći u pećnicu. Pecite prvih 25 min na 200°C i onda još 30 min na 180°C. Kad se ohladi, prelomite na manje komade i spremite u zdjelicu s poklopcem.

chia-puding-vegatonics

Chia puding

Sastojci

  • 1 šalica sojinog mlijeka sa okusom vanilije
  • 1 žlica maslaca od kikirikija
  • 2,5 žlice chia sjemenki
  • 1 žlica meda ili eritrita
  • par slanih kikirikija i smrznuto šumsko voće

Zagrijete mlijeko i pomiješajte sve sastojke. Pustite da se ohladi.

Keksi sa zobenim pahuljicama i maslacem od kikirikija

Sastojci:

  • 1 veća banana
  • 50 g kokosovog šećera ili eritrita
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličica cimeta
  • prstohvat soli
  • 110 g zobenih pahuljica
  • 60 g bademovog brašna (može i pirovog)
  • 1 žlica praška za pecivo

Dodatno:

  • 40 g nasjeckane tamne čokolade
  • 40 g nasjeckanih lješnjaka ili badema
  • 40 g sušenih brusnica ili grožđica

Tjestenina od tikvica sa umakom od tahinija

Tahini umak:

  • Tahini (maslac od sezamovih sjemenki) možete pronaći uz maslac od orašastih plodova ili ga možete napraviti kod kuće ako imate dobar blender
  • limun
  • češnjak u prahu – ½ do 1 žličica
  • prstohvat soli za poboljšanje okusa
  • prehrambeni kvasac (po želji)

Pomiješajte sve sastojke u kompaktnu smjesu. Sa rezačem s kojim gulite povrće od tikvice napravite tanke trakice ili špagete. Pomiješajte sa tahini umakom.