Naslovnica » Blog » Započni dan dobrim doručkom
Jeste li čuli za onu englesku uzrečicu. „Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah?“ Ima li u ovome istine? Izgleda da itekako ima.
Naše tijelo ima biološki dnevni ritam koji se naziva i cirkadijalni ritam. Taj ritam tijela utječe na naše funkcije u tijelu, naš radni učinak, našu probavu i naš san. Znanost je otkrila da nije isto u koje doba dana unosimo u tijelo najviše kalorija, odnosno koji nam je obrok najobilniji.
Uzevši to u obzir napravljeno je istraživanje u kojem su ženama sa prekomjernom tjelesnom težinom i pretilim ženama napravili jelovnike sa visokim unosom kalorija za doručak u odnosu na večeru i dokazano je da različito utječe na gubitak težine žena.
Donesen je zaključak istraživanja koji glasi: Visokokalorični doručak i niskokalorična večera je koristan način i može biti korisna alternativa za liječenje pretilosti i metaboličkog sindroma.
Iskoristite snagu svojih cirkadijalnih ritmova za mršavljenje tako da doručak ili ručak bude vaš glavni obrok u danu.
Sastojci:
KREKERI
Upali pećnicu na 200 ° C da se zagrije.
U zdjelu stavi:
Promiješaj sve sastojke i polij vrućom vodom iz kuhala. Dodaj sol, po želji možeš dodati i papar i origano i bosiljak. Ostavi da lan pusti sluz i da pahuljice nabubre.
U veliki pleh stavi papir za pečenje te žlicom utisni smjesu. Stavi u pećnicu na 200 °C prvih 25 min te onda još 30 min na 180 °C. Probaj smjesu prstima. Smjesa mora biti tvrda i osušena, ali ne izgorena.
Polomi na manje komade i spremite u zdjelicu s poklopcem. Koristi umjesto kruha.
Namaz od avokada
Sastojci:
Zblendajte sve u sjeckalici. Uz ovaj obrok obavezno jedite svježe sezonsko povrće.
Sastojci:
Svježi tofu dobro razmrvite rukama ili vilicom. Dodajte mu sve suhe začine i dobro promiješajte. U tavici zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte mu narezani luk i pržite minutu-dvije. Dodajte razmrvljeni tofu i ravnomjerno ga rasporedite po tavici pa umiješajte malo biljnog mlijeka. Pržite na umjerenoj vatri 8-10 minuta, povremeno miješajući. Pri kraju po želji dodajte malo sjeckanog peršina.
Sastojci:
Zblendati sve sastojke u glatku smjesu. Spremiti u staklenku u frižider i koristiti kao namaz za kruh.
Sastojci:
Zblendajte bananu, dodajte biljno mlijeko i cimet. Svaku šnitu kruha pojedinačno namočite u pripremljenu smjesu i pustite da stoji oko 10-15 sekundi. Za pečenje koristite veliku tavu. Dodajte kokosovo ulje na kojeg ćete staviti prethodno namočene šnite kruha.
Pecite sa svake strane 3-4 minute.
Kao dodatke možete koristiti med, voće, orašaste plodove ili veganski čokoladni preljev.
Za slučaj da kod kuće nemate tavu za vafle, smjesu možete koristiti za palačinke.
Sastojci:
U jednoj zdjeli usitnite bananu i dodajte ostale sastojke; zobene pahuljice, vodu, sol, šećer i cimet. Smjesa treba biti tekuća i ne previše gusta. U slučaju da je smjesa previše gusta dodajte još malo vode.
Zagrijanu tavu za vafle premažite s kokosovim uljem i dodajte smjesu. Pustite da se smjesa peče oko 5-10 minuta dok ne dobije zlatnu boju s obje strane.
Poslužite sa sezonskim voćem, medom ili veganskim jogurtom.