Započni dan dobrim doručkom

Započni dan dobrim doručkom

Jeste li čuli za onu englesku uzrečicu. „Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah?“ Ima li u ovome istine? Izgleda da itekako ima.

Naše tijelo ima biološki dnevni ritam koji se naziva i cirkadijalni ritam. Taj ritam tijela utječe na naše funkcije u tijelu, naš radni učinak, našu probavu i naš san. Znanost je otkrila da nije isto u koje doba dana unosimo u tijelo najviše kalorija, odnosno koji nam je obrok najobilniji.

Uzevši to u obzir napravljeno je istraživanje u kojem su ženama sa prekomjernom tjelesnom težinom i pretilim ženama napravili jelovnike sa visokim unosom kalorija za doručak u odnosu na večeru i dokazano je da različito utječe na gubitak težine žena.

Donesen je zaključak istraživanja koji glasi: Visokokalorični doručak i niskokalorična večera je koristan način i može biti korisna alternativa za liječenje pretilosti i metaboličkog sindroma.
Iskoristite snagu svojih cirkadijalnih ritmova za mršavljenje tako da doručak ili ručak bude vaš glavni obrok u danu.

Izvori:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23512957/

zdrav doručak - zobena kaša vegatonics nutricionizam

Zobena kaša

Sastojci:

  • dvije šake zobenih pahuljica (mogu biti i heljdine pahuljice, od prosa ili quinoe)
  • šaka oraha
  • šaka grožđica
  • žlica chia sjemenki
  • žlica mljevenog lana
  • banana, jabuku ili neko drugo sezonsko voće
  • šaka smrznutog šumskog voća
  • malo meda (ako nije dovoljno slatko)
  • malo cimeta
Domaći bezglutenski krekeri sa namazom od avokada

Domaći bezglutenski krekeri sa namazom od avokada

KREKERI
Upali pećnicu na 200 ° C da se zagrije.

U zdjelu stavi:

  • šalicu bučinih sjemenki
  • šalicu suncokretovih sjemenki
  • šalicu sezamovih sjemenki
  • šalicu lanenih sjemenki
  • šalicu heljdinih pahuljica

Promiješaj sve sastojke i polij vrućom vodom iz kuhala. Dodaj sol, po želji možeš dodati i papar i origano i bosiljak. Ostavi da lan pusti sluz i da pahuljice nabubre.

U veliki pleh stavi papir za pečenje te žlicom utisni smjesu. Stavi u pećnicu na 200 °C prvih 25 min te onda još 30 min na 180 °C. Probaj smjesu prstima. Smjesa mora biti tvrda i osušena, ali ne izgorena.

Polomi na manje komade i spremite u zdjelicu s poklopcem. Koristi umjesto kruha.

Namaz od avokada

Sastojci:

  • jedan avokado
  • jedan češanj češnjaka
  • malo soli
  • sok od pola limuna
  • malo papra i origana

Zblendajte sve u sjeckalici. Uz ovaj obrok obavezno jedite svježe sezonsko povrće.

Tofu kajgana

Sastojci:

  • blok svježeg tofua (200-250 grama)
  • nekoliko žlica svježeg biljnog mlijeka
  • jedan luk
  • žličica kurkume
  • žličica prehrambenog kvasca (opcionalno)
  • malo crvene dimljene paprike
  • malo soli i papra i origana
  • malo maslinovog ulja

Svježi tofu dobro razmrvite rukama ili vilicom. Dodajte mu sve suhe začine i dobro promiješajte. U tavici zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte mu narezani luk i pržite minutu-dvije. Dodajte razmrvljeni tofu i ravnomjerno ga rasporedite po tavici pa umiješajte malo biljnog mlijeka. Pržite na umjerenoj vatri 8-10 minuta, povremeno miješajući. Pri kraju po želji dodajte malo sjeckanog peršina.

Domaći namaz od slanutka i pirov kruh

Sastojci:

  • kuhani slanutak (ili iz konzerve)
  • nekoliko češnja češnjaka
  • maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • sol, papar, origano

Zblendati sve sastojke u glatku smjesu. Spremiti u staklenku u frižider i koristiti kao namaz za kruh.

Veganski pohani kruh

Sastojci:

  • 8-10 šnita kruha narezanih na debljinu od cca 3 cm
  • 2 dozrele banane
  • 250 ml biljnog mlijeka
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • kokosovo ulje

Zblendajte bananu, dodajte biljno mlijeko i cimet.  Svaku šnitu kruha pojedinačno namočite u pripremljenu smjesu i pustite da stoji oko 10-15 sekundi. Za pečenje koristite veliku tavu. Dodajte kokosovo ulje na kojeg ćete staviti prethodno namočene šnite kruha.

Pecite sa svake strane 3-4 minute.

Kao dodatke možete koristiti med, voće, orašaste plodove ili veganski čokoladni preljev.

Veganski vafli ili palačinke

Za slučaj da kod kuće nemate tavu za vafle, smjesu možete koristiti za palačinke.

Sastojci:

  • 180 g zobenih pahuljica
  • 450 ml vode
  • 1 banana
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica eritrita
  • kokosovo ulje
  • cimet

U jednoj zdjeli usitnite bananu i dodajte ostale sastojke; zobene pahuljice, vodu, sol, šećer i cimet. Smjesa treba biti tekuća i ne previše gusta. U slučaju da je smjesa previše gusta dodajte još malo vode.

Zagrijanu tavu za vafle premažite s kokosovim uljem i dodajte smjesu. Pustite da se smjesa peče oko 5-10 minuta dok ne dobije zlatnu boju s obje strane.

Poslužite sa sezonskim voćem, medom ili veganskim jogurtom.